OM eist 18 jaar en tbs voor doodsteken schoonzus

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft donderdag achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 43-jarige Elias B. uit Denekamp. De man maakte vorig jaar op 17 juni met zeventien messteken een einde aan het leven van zijn 27-jarige schoonzus uit Sneek.

Door de nacht ervoor een chalet op een camping in het Friese plaatsje Jislum in brand te steken, heeft B. zich volgens het OM schuldig gemaakt aan brandstichting met levensgevaar. In het chalet lagen op het moment van de brand een moeder en dochter te slapen. Het vakantiehuisje brandde tot de grond toe af, de twee vrouwen konden ternauwernood aan de vlammen ontkomen.

Het chalet lag naast de caravan van de nieuwe vriend van de ex-vrouw van B., die op zoek was naar zijn kinderen. Hij zegt dat hij niet heeft geweten dat zich mensen in het chalet bevonden.

De kinderen zaten toen al met hun moeder, de zus van het slachtoffer, in een blijf-van-mijn-lijfhuis. De volgende nacht ging B. naar Sneek. Hij wachtte bij de woning van zijn schoonzus tot zijn zwager weg was en ging toen, bewapend met twee messen, een hamer en een kruisboog de woning in.

Hij zegt zelf dat hij op zolder heeft gekeken of zijn kinderen daar sliepen. Wat er daarna is gebeurd kan hij zich niet meer herinneren. De vrouw werd in haar slaapkamer neergestoken en heeft zelf 112 gebeld. Maar ze had zo veel bloed verloren dat reanimatie door de hulpdiensten niet meer mocht baten.

B. vluchtte naar België, waar hij dezelfde avond werd opgepakt. Tijdens een eerste verhoor door een Belgische onderzoeksrechter zou hij hebben bekend dat hij zijn schoonzus met een mes heeft gedood.

Bij B. waren de stoppen doorgeslagen toen de dochter die nog bij hem woonde op 9 juni door de moeder en jeugdzorg van school was gehaald. Hij wilde dat jeugdzorg een onderzoek zou doen naar het welzijn van de kinderen.

Volgens hem werden de kinderen door hun moeder verwaarloosd en mishandeld. B. is volgens het Pieter Baan Centrum in Utrecht verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou lijden aan een persoonlijkheidsstoornis met borderlinetrekken en narcistische en dwangmatige kenmerken. Het gevaar op herhaling is groot, vindt het PBC.

Het PBC adviseert tbs met dwangverpleging. Raadsman Peter Plasman vindt, in tegenstelling tot het OM, dat zijn cliënt het slachtoffer niet met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht.

De rechtbank doet op 29 maart uitspraak.