'Van een vette bek word je agressief'

Veel vet eten kan leiden tot agressie. Mensen die veel fastfood en gebak eten, producten waar transvetten in zitten, zijn agressiever en sneller geïrriteerd. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van San Diego. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.

Onderzoekers verzamelden bij een groep van duizend mensen gegevens over hun eetgewoonten en keken of de deelnemers een gewelddadig verleden hadden. Vervolgens werden de proefpersonen onderworpen aan verschillende tests. Gekeken werd hoe men omging met conflicten, hoe ze zichzelf inschatten op het gebied van ongeduld en irritatie en hoe hoog ze scoorden op een agressie-schaal.

Volgens één van de onderzoekers zou het onderzoek nog weleens interessant kunnen zijn voor scholen en gevangenissen. Dit zijn plekken waar agressie niet gewenst is en eventueel beïnvloed kan worden door het dieet aan te passen.

Transvetten zijn vetten die onder meer ontstaan door het uitharden van plantaardige olie en bevatten weinig vetzuren in tegenstelling tot bijvoorbeeld visolie. Dit vet komt veel voor in frituurvet en margarine. In frituurvet worden patat en snacks gebakken en margarine wordt veel gebruikt om gebak mee te maken.