Koningin leeft mee met slachtoffers busongeval

Koningin Beatrix leeft intens mee met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland en hun familie. Ze heeft koning Albert van België een condoleancetelegram gestuurd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Premier Mark Rutte noemt het ongeluk 'een verschrikkelijk gebeurtenis die veel verdriet losmaakt'. "We leven intens mee met alle betrokkenen", laat hij in een reactie weten. "Alles is nu gericht op het ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden in deze periode van verdriet en onzekerheid."

Bij het ongeval zijn zeven Nederlandse kinderen om het leven gekomen, drie Nederlandse kinderen raakten gewond. In totaal vielen 28 dodelijke slachtoffers.

Ook Kamerleden reageren woensdag geschokt. VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt het 'vreselijk', laat ze via Twitter weten. "Zo veel dode kinderen bij dat busongeluk. In een klap alle toekomst weg."

Eerder op de dag liet PVV-leider Geert Wilders al weten diep geschokt te zijn. "Wat een verschrikking", zei PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap sprak van een 'grote nachtmerrie'. Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer heeft een bericht van medeleven gestuurd aan haar collega's in het Belgische en het Vlaamse parlement.

De regering in België heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. In Nederland wordt het begrip nationale rouw niet officieel gebruikt. De premier bepaalt de elementen van rouw per gebeurtenis.

Wanneer de Nederlandse slachtoffers naar huis worden gebracht, is nog onduidelijk. Dat gaat de komende dagen zijn beslag krijgen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken is samen met een Belgische delegatie naar Zwitserland gegaan. Zij zal haar deelneming betuigen en kijken wat er moet gebeuren. Ook is sinds woensdagochtend de Nederlandse ambassadeur samen met twee consulaire medewerkers ter plaatse.


Koningin leeft mee met slachtoffers busongeval (Foto: Novum)