PVV negeert wet over partijfinanciering

De PVV zal blijven weigeren openheid te geven over donaties die de partij ontvangt, ook als dat straks wettelijk verplicht is. Desnoods incasseert de partij van Geert Wilders de maximale boete van 25 duizend euro. Dat heeft PVV-Kamerlid Hero Brinkman woensdagavond gezegd.

"Er zitten gelukkig veel mazen in deze wet. Daar gaan we zeker gebruik van maken", zei Brinkman tijdens het debat over de wet die regelt dat politieke partijen de identiteit moeten onthullen van donateurs die 4500 euro of meer schenken. De PVV wil dat niet, volgens Brinkman uit vrees dat geldschieters zullen worden bedreigd.

Brinkman zei dat de PVV bijvoorbeeld kan doen alsof geldbedragen op straat zijn gevonden. "Als je dat netjes aangeeft en de eigenaar zich na een jaar niet heeft gemeld, is het geld van jou." Ook kan de PVV besluiten geen financieel jaarverslag te publiceren, ook al is dat straks verplicht. "Dan krijgen we een boete van 25 duizend euro. Die betalen we, en daarna is er nog altijd geen jaarverslag."

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) zei zich niet te kunnen voorstellen dat de PVV zich werkelijk onder de nieuwe wet uit zal draaien. Spies noemde het 'een medewetgever onwaardig' dat de PVV bij voorbaat aankondigt een democratisch tot stand gekomen wet te zullen negeren. Spies voelt er niets voor de boete substantieel te verhogen.

Alle overige partijen zullen voor de wet stemmen, hoewel partijen als PvdA, D66 en GroenLinks de wet niet ver genoeg vinden gaan. Deze partijen vinden de grens van 4500 euro te hoog en de boete van 25 duizend euro te laag. Ook hekelen ze het feit dat lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen geen openheid van zaken hoeven te geven.