Cubaanse dissidenten willen paus spreken

Dertien Cubaanse dissidenten hebben zich dinsdagavond verschanst in een rooms-katholieke kerk in het centrum van Havana. Ze willen zo een audiëntie afdwingen bij paus Benedictus XVI om hun grieven over de mensenrechtensituatie in Cuba kenbaar te maken. De paus bezoekt het land over twee weken.

"Ze gingen gisteravond de kerk in en bleven. Ze zullen niet wijken", zei dissident William Cepera. Cepera en een collega van hun kleine oppositiebeweging wilden zich bij de groep voegen maar mochten de kerk niet in.

"We willen graag met de paus praten en hem vertellen dat de regering van Fidel en Raul (Castro, red.) sommige gevangenen wel heeft vrijgelaten, maar andere politieke gevangenen gevangen houdt", zei Cepera.

Cuba zegt dat het geen politieke gevangenen meer vasthoudt. De laatste van de 75 antiregeringsactivisten die in 2003 werden vastgezet zijn vorig jaar vrijgelaten. De katholieke kerk bemiddelde bij die vrijlating. Anderen zitten nog vast voor politiek gemotiveerde maar gewelddadige misdrijven zoals gewapende overvallen. Hierdoor worden ze door mensenrechtenorganisatie Amnesty International niet erkend als gewetensgevangenen.

Benedictus heeft vooralsnog geen plannen voor gesprekken met Cubaanse dissidenten. Zijn bezoek is vooral gericht op religieuze activiteiten, waaronder missen in Santiago de Cuba en Havana.