Ledenraadpleging PvdA gesloten

De ledenraadpleging van de PvdA voor de nieuwe politiek leider is gesloten. Tot woensdag 12.00 uur konden de partijleden hun stem uitbrengen op een van de vijf fractieleden die Job Cohen willen opvolgen: Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Lutz Jacobi, Ronald Plasterk en Diederik Samsom.

De uitslag van de stemming wordt vrijdag om 16.00 uur bekendgemaakt in de Rode Hoed in Amsterdam. Deze uitslag, die zaterdag bekrachtigd wordt tijdens een partijcongres in Rotterdam, geldt als een 'zwaarwegend advies' voor de fractie van de Tweede Kamer.

Waarnemend fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten dat de fractie de keuze van de leden overneemt. De nieuwe politiek leider wordt volgende week dinsdag officieel gekozen tijdens de fractievergadering.

De afgelopen tijd hebben de kandidaten de degens gekruist tijdens een aantal debatten. De strijd lijkt te gaan tussen Plasterk en Samsom. Het laatste debat Pauw en Witteman werd gewonnen door Plasterk, gevolgd door Samsom. Als een van hen wint, zal de PvdA geen steun geven aan het nieuwe Europese begrotingspact als dat inhoudt dat Nederland volgend jaar rigoureus moet bezuinigen.

Dat zou het kabinet in de problemen kunnen brengen: zonder de steun van de PvdA is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het verdrag. Van Dam vindt dat wel voor het verdrag moet worden gestemd, ook als dat betekent dat Nederland extra moet bezuinigen om aan de Brusselse regels te voldoen.


Ledenraadpleging PvdA gesloten (Foto: Novum)