Waddenzee dreigt Rottumeroog te verzwelgen

Het Groningse Waddeneiland Rottumeroog verdwijnt mogelijk in zee als er niet snel wordt ingegrepen. Daarvoor waarschuwt de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Door een storm is afgelopen winter een deel van de duinen weggeslagen waardoor het eiland in tweeën dreigt te breken.

Een groep vrijwilligers van de stichting ontdekte vorige week dat een duinenrij van ruim honderd meter is weggeslagen aan de noordwestkant van Rottumeroog. Daardoor loopt een deel van het eiland onder bij hoogwater en kan bij een volgende storm de schade nog verder oplopen.

Bestuurslid Jaap Nienhuis maakt zich ernstig zorgen. "Rottumeroog wordt al een aantal jaren kleiner maar dit is een zeer slechte situatie. Er moet wat gebeuren", zegt hij woensdag. Volgens hem moeten de duinen snel versterkt worden. "Het is geen vijf voor twaalf maar een voor twaalf."

Rottumeroog is sinds 1965 onbewoond. Tot begin jaren negentig werd het eiland onderhouden door Rijkswaterstaat, maar sindsdien is Rottumeroog aan zijn lot overgelaten. De stichting gaat twee keer per jaar naar het eiland om zwerfvuil op te ruimen.


Waddenzee dreigt Rottumeroog te verzwelgen (Foto: Novum)