Porsche breekt records

Autofabrikant Porsche heeft vorig jaar flink wat records verbroken. Het concern boekte nog nooit zo'n hoge omzet en winst en wist nog nooit zo veel auto's te verkopen.

De omzet steeg in 2011 met een vijfde tot 10,9 miljard euro. De operationele winst steeg ook met twintig procent naar 2,05 miljard. Het bedrijf zegt met een rendement van 18,7 procent een van de winstgevendste merken ter wereld te zijn.

Het Duitse bedrijf meldde dinsdag verder wereldwijd bijna 117 duizend auto's te hebben verkocht. Ten opzicht van een jaar eerder bedroeg de stijging ruim twintig procent. Belangrijkste markten voor het merk zijn naast Duitsland ook de Verenigde Staten, China en Rusland.

De Porsche Cayenne is de grootste trekker van het concern. De verkopen van dit SUV-model stegen met vijftig procent. De verkopen van de bekende 911 en Boxster liepen iets terug. Het bedrijf introduceert dit jaar nieuwe versies van deze modellen.

De komende jaren wil Porsche verder groeien. In 2018 moeten jaarlijks tweehonderdduizend auto's de showroom uitrijden. Het concern neemt daarom vijfduizend mensen extra aan in de komende jaren. Afgelopen jaar steeg het aantal banen al met zestien procent tot ruim vijftienduizend.


Porsche breekt records (Foto: Novum)