Groen licht voor paardenraces

Paarden mogen weer wedstrijden lopen. Paardensportkoepel KNHS heeft het advies om geen wedstrijden te organiseren dinsdag ingetrokken. De afgelopen tien dagen zijn geen nieuwe gevallen van de dodelijke variant van het paardenvirus rhinopneumonie vastgesteld.

De indoorkampioenschappen in Ermelo gaan vanaf vrijdag vooralsnog door. Het advies is om wel hygiënische maatregelen te nemen en rechtstreeks contact tussen paarden te voorkomen.

Het besluit volgt op de intrekking door de Sectorraad Paarden van het advies om paarden zo min mogelijk te vervoeren.

De afgelopen weken is op drie Nederlandse bedrijven in Heumen, Berg en Dal en in Woubrugge de neurologische vorm van het virus vastgesteld. De KNHS gelastte uit voorzorg wedstrijden af en bekijkt nu of de afgelaste indoorkampioenschappen van 3, 9 en 10 maart op een andere datum kunnen worden verreden.

Het virus steekt ieder jaar rond deze tijd een paar weken de kop op, maar veroorzaakt meestal alleen luchtwegproblemen. Het kan echter ook abortus opwekken. In uitzonderlijke gevallen raakt een paard verlamd door het virus, wat tot de dood kan leiden.

De ziekte, met een incubatietijd van twee tot tien dagen, wordt vooral verspreid door paarden in één ruimte te stallen of wanneer paarden direct contact hebben. Het kan ook worden overgedragen als mensen contact hebben met verschillende paarden. Er bestaat een inenting, maar die werkt niet tegen de verlammende variant.