Studenten drinken meer als gezelschap veel drinkt

Studenten drinken meer alcohol wanneer hun gezelschap stevig drinkt. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Helle Larsen, onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De zeshonderd onderzochte studenten werden in tweetallen in een café gezet, waarvan één een acteur was. De proefpersonen namen twee tot drie keer zo veel alcohol in naarmate de acteur meer glazen alcohol dronk, dan wanneer de acteur frisdrank of slechts één glas alcohol dronk. Ook nipten de studenten vaker tegelijkertijd met de acteur aan hun drankje als zij allebei alcohol dronken dan wanneer er een frisdrank dronk.

Factoren als de band die proefpersoon en acteur met elkaar hadden, het geslacht van de betrokkenen of de mate van stress bij de proefpersoon bleken niet van invloed. "Mogelijk is de groepsdynamiek zo dominant dat het andere individuele factoren overschaduwt die het niveau van de alcoholconsumptie kunnen bepalen", verklaart Larsen.

De NWO onderzocht het drinkgedrag onder studenten omdat bijna 40 procent van de mannen tussen de 18 en 24 jaar een zware drinker is. Volgens Larsen heeft dat allerlei negatieve consequenties. "Het vergroten van het bewustzijn van processen achter ons alcoholgebruik voorkomt mogelijk het ontstaan van ongewenste drinkpatronen."