Braveheart krijgt eigen dramaserie

Het leven van de beroemde Schotse vrijheidsstrijder William Wallace is het onderwerp van een nieuwe Britse tv-serie. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Wallace, bijgenaamd Braveheart, was ook de hoofdpersoon in de gelijknamige film van en met Mel Gibson uit 1995.

Net als de film richt ook de serie zich op de jaren waarin Wallace probeerde de Schotse adel achter zich te scharen in de strijd tegen de Engelse overheersers in de dertiende en veertiende eeuw. Centraal staan zijn liefdesleven en enkele grote veldslagen tegen de Engelse koning Edward I, bijgenaamd The Longshanks, en de Schotse landheer Robert the Bruce.

"Het was een onstuimige tijd in de Schotse geschiedenis, waarin William Wallace een sleutelrol speelde", zegt coproducent Alan Clements van de Schotse tv-zender STV. "We willen diep in het personage graven en zijn passies en geschiedenis rauw in beeld brengen." Hij voegt eraan toe dat de serie in het huidige politieke klimaat, waarin stemmen opgaan voor een onafhankelijk Schotland, ook maatschappelijk actueel is.

Het idee voor de serie is afkomstig van Seoras Wallace en Kent Dalian. Wallace, zelf lid van de Wallace-clan, trad op als adviseur tijdens de opnames van Braveheart. Vergelijkingen worden al gemaakt met series als Spartacus en Game of Thrones. De producenten zijn momenteel op zoek naar een zender waar de dramaserie kan worden uitgezonden.


Braveheart krijgt eigen dramaserie (Foto: Novum)