Ecclestone: "F1 heeft budgetlimiet misschien nodig"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat het misschien noodzakelijk is om een budgetlimiet in de F1 in te voeren. De Brit haalt hiermee een plan op tafel dat in 2009 door voormalig FIA-president Max Mosley voor is gesteld. Hij wil dat de teams meer rekening houden met de mindere economische omstandigheden.

"Laat ik het zo stellen: er zijn in de Formule 1 nog te veel mensen die alles te zonnig inzien. Ze zien de wereld zoals ze deze willen zien, prachtig met een schijnend zonnetje, maar niet hoe het daadwerkelijk is. Het nadeel van deze blik op de wereld is dat ze hun ogen sluiten voor de realiteit," zei Ecclestone die dan ook een duidelijk advies heeft. "Open je ogen en haal de broekriem aan. Stop met meer uitgeven dan nodig is."

De teams kwamen in 2009 met het Resource Restriction Agreement, maar dat is volgens Ecclestone niet genoeg. De Brit vindt dat de rijkere teams meer in hun budgetten moeten snijden, zodat de kleinere renstallen niet boven hun stand hoeven te leven om het gat te kunnen dichten.

"We hebben dit probleem al langere tijd, omdat de rijkere teams zoals verwacht mag worden uitgeven wat ze binnenkrijgen. Daarom kun je een verplicht budget voor alle teams, gebaseerd op de kleinere teams, invoeren, maar de grotere teams zullen zich hier manmachtig tegen verzetten. Ik zou de maatregel wel verwelkomen en ik denk dat het mogelijk is."

Tot slot heeft Ecclestone geen enkele moeite met betalende coureurs in zijn sport. "Ik hou niet van de woorden 'betalende coureurs', omdat ze sponsoren hebben die voor hen diep in de buidel tasten. Daar is toch niets mis mee? Ik heb namelijk nog nooit een coureur gezien die zijn eigen geld uitgeeft om te mogen rijden."