Geestelijk vader Blueberry 'M½bius' overleden

De Franse striptekenaar Jean Giraud is gisteren in zijn woonplaats Parijs overleden. De 73-jarige artiest overleed aan de gevolgen van kanker. Giraud was bij veel stripliefhebbers ook bekend onder het pseudoniemen Mœbius en Gir.

Giraud wordt in 1938 geboren in Nogent-sur-Marne, vlak buiten Parijs. Giraud is verknocht aan westernfilms en begint vanaf zijn 12e regelmatig stripverhalen te tekenen met cowboys en indianen in de hoofdrol. Als Giraud 15 jaar oud is verkoopt hij zijn eerste strip aan uitgever Marijac (Jacques Dumas). Vanaf 1963 werkt de tekenaar voor het satirische maandblad Hari Kiri onder zijn pseudoniem Mœbius.

Giraud werkt regelmatig met de cineast Alejandro Jodorowsky. In 1974 richt Giraud het collectief Les Humanoides Associes op en brengt het blad Métal Hurlant (Heavy Metal) uit. Giraud meest bekende stripverhaal is de psychedelische westernstrip Blueberry.

Giraud was in de filmwereld ook geen onbekende. Zo werkt de tekenaar mee aan decors voor onder meer Aliën en TRON. Ook werkt hij samen met Jodorowsky aan een bewerking van Frank Herbert's Dune die echter nooit verder is gekomen dan de tekentafel. In 1982 maakt hij met regisseur Rene Laloux de animatiefilm Les Maîtres Du Temps. In 2004 werd zijn Blueberry verhaal verfilmd door Jan Kounen.