Aboutaleb wil Asscher als partijleider PvdA

De Rotterdamse Burgemeester Ahmed Aboutaleb ziet het liefst Lodewijk Asscher als partijleider van de PvdA. De Amsterdamse wethouder Asscher is nu geen kandidaat, omdat alleen Kamerleden verkiesbaar zijn als opvolger van Job Cohen. Asscher kan zich later wel kandidaat stellen als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

"Als hij zich kandidaat stelt, dan stem ik op Lodewijk Asscher", zei Aboutaleb zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Aboutaleb kent Asscher goed uit de tijd dat hij zelf ook wethouder was in Amsterdam.

Aboutaleb heeft vrijdag zijn stem uitgebracht op een van de vijf huidige kandidaten voor het partijleiderschap. Op wie zijn keus is gevallen wil Aboutaleb niet zeggen. "Ik wil als burgemeester van Rotterdam de mensen niet beïnvloeden."

Diederik Samsom is in alle peilingen verreweg de populairste kandidaat. De kernfysicus wil als hij verkozen wordt ook lijsttrekker worden, maar voor het lijsttrekkerschap worden sowieso nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Asscher wordt vaak genoemd om lijsttrekker en daarmee ook partijleider te worden.