Verdacht Pools zout bij Nederlandse bakker

Bij een Nederlandse bakker is een partij verdacht zout uit Polen aangetroffen. Voor zover de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft kunnen nagaan is dit de enige partij die is geleverd aan Nederland.

In Polen is strooizout verkocht als zout voor menselijke consumptie. Of de partij in Nederland strooizout is, is onduidelijk. Tot op heden zijn geen aanwijzingen dat er een risico is voor de gezondheid, laat de dienst donderdag weten. De Poolse autoriteiten onderzoeken nog of het zout gevaarlijk is.

Van de partij van vijfhonderd kilo was nog driehonderd kilo in de bakkerij aanwezig. Dat is in beslag genomen. De rest is in brood verwerkt. Om welke bakker het gaat is niet bekendgemaakt.

In Polen is het strooizout mogelijk verwerkt in zuurkool en zilveruitjes. Groentefabrikant HAK verklaart in een schriftelijke reactie dat in HAK-producten geen Pools (strooi)zout is en wordt verwerkt. Het bedrijf zegt uitsluitend consumptiezout te gebruiken, dat wordt geleverd door het Duitse Südsalz en door Frisia, dat productielocaties heeft in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje.