Kritische fans deren regisseur The Avengers niet

Joss Whedon laat zich door niemand op de huid zitten bij het regisseren van het groot opgezette superheldenepos The Avengers. "Als ik me druk zou maken over wat de fans van de film vinden, hoe beroemd de acteurs zijn of hoe groot het budget is, dan lag ik nu in mijn bed met de dekens over m'n hoofd", zegt hij in de Filipijnse krant Manila Bulletin.

Bij stripverfilmingen is het voor filmmakers vaak lastig om de hordes kritische fans tevreden te houden. Whedon, die ook het scenario schreef en de acteurs castte, is zich terdege bewust van de hooggespannen verwachtingen van fans die al jaren de Avengers-strips verslinden, maar weet dat een filmmaker daar gemakkelijk aan ten onder kan gaan.

"Ik heb zeker respect voor de fans, als regisseur en als stripfanaat, maar je moet je niet te druk maken over wat ze van een film verwachten", zegt de 47-jarige Whedon, die al enkele populaire en bovennatuurlijke tv-series regisseerde, zoals Buffy the Vampire Slayer, Angel en Dollhouse.

"Ik wil absoluut geen scène hebben die we alleen hebben toegevoegd omdat we denken dat de fans die graag willen zien", gaat de filmmaker verder. "Als ik ergens een hekel aan heb is het fans negeren of betuttelen. Dat hebben ze altijd meteen door."

De filmmaker geeft wel toe dat hij een momentje heeft gehad waarbij het hem allemaal bijna te veel werd, al vertelt hij niet wanneer. "Toen zei mijn vrouw gewoon tegen me: lieverd, dit is gewoon weer een film. Dat hielp."

In The Avengers komen enkele beroemde superhelden uit de stal van Marvel, zoals Iron Man, The Hulk, Thor en Captain America, bij elkaar. De afgelopen jaren is de spanning al flink opgebouwd met aparte films voor elk van deze superhelden, die toewerkten naar een film met elkaar. In de film zijn onder anderen Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson en Mark Ruffalo te zien.

The Avengers, waarin het team van superhelden de aarde moet beschermen tegen de kwade Noorse god Loki en zijn trawanten, draait vanaf 26 april in de Nederlandse bioscopen.


Kritische fans deren regisseur The Avengers niet (Foto: Novum)