'Samsom levert PvdA meeste zetels op'

Als Diederik Samsom leider van de PvdA wordt kan de partij meer dan dertig zetels halen. Als het Ronald Plasterk wordt, komt de PvdA niet boven de 29 zetels uit. Dat meldt Ipsos Synovate donderdag op basis van een peiling.

De 40-jarige Samsom heeft 'een sterk bindende invloed' op de aanhang van de PvdA en is het best in staat om oude kiezers die uitgeweken zijn naar andere partijen terug te halen, stelt het bureau. Hij zou ook de grootste aantrekkingskracht hebben op kiezers die niet op de PvdA stemden, maar wel een band met de partij voelen. Plasterk doet het onder de huidige PvdA-aanhang bijna net zo goed, maar trekt daarbuiten minder mensen.

Als Nebahat Albayrak of Martijn van Dam tot leider zou worden gekozen, is de verwachting dat de partij ongeveer 23 zetels haalt, het huidige niveau in de peiling. De PvdA levert nu dertig parlementariërs. Een keuze voor Lutz Jacobi zou dat aantal bijna halveren, voorspelt Ipsos Synovate.

PvdA-leden kunnen sinds woensdag stemmen op een van de vijf kandidaten. De ledenraadpleging sluit volgende week woensdag, De uitslag wordt twee dagen later bekendgemaakt op het partijbureau in Amsterdam en wordt weer een dag later bekrachtigd op een bijzonder congres in Rotterdam.

Peilingen van Maurice de Hond toonden eerder al aan dat Samsom de meest waarschijnlijke opvolger is van de opgestapte Job Cohen. Hij zou door bijna de helft als eerste keus worden gezien.


Peiling: Samsom levert PvdA meeste zetels op (Foto: Novum)