Rusland stuurt oma's naar Eurovisie Songfestival

Zes bejaarden vertegenwoordigen Rusland dit jaar tijdens het Eurovisie Songfestival. De Boeranovskie Baboesjki, flamboyante oma's in traditionele kleding, versloegen woensdagavond de concurrentie. De oma's nemen deel met het nummer Party for Everybody.

De Russische oma's zijn vooralsnog de oudste deelnemers aan het Songfestival in Azerbeidzjan. Dat was tot nog toe de 75-jarige Engelbert Humperdinck die de BBC stuurt. De dames van Boeranovskie Baboesjki zijn allemaal de zeventig al ruim gepasseerd. Samen zijn ze 480 jaar.

Het nummer Party for Everybody is grotendeels in het Oedmoerts, een aan het Fins verwante taal die slechts 325.000 mensen spreken. Het refrein is in het Engels. De Boeranovskie Baboesjki, oftewel de oma's uit Boeranovo, treden al langer op. In 2010 deden de dames ook een gooi naar het Eurovisie Songfestival, maar toen kwamen ze niet verder dan de derde plaats in de nationale finale.

Rusland moet net als Nederland eerst in de halve finale van het liedjesfestijn strijden voor een finaleplaats. Boeranovskie Baboesjki komen de Nederlandse kandidaat, Joan Franka, echter niet tegen. De Russische oma's staan in de eerste halve finale van dinsdag 22 mei, Nederland treedt twee dagen later aan tijdens de tweede halve finale. Wie het Eurovisie Songfestival dit jaar wint, wordt zaterdag 26 mei duidelijk.


Boeranovskie Baboesjki - Party for Everybody