Minister Schippers bekijkt kosten comazuipers

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat 'zeer binnenkort' om de tafel met hulpverleners en bestuurders om te praten over de overlast en kosten die comazuipers met zich meebrengen. "Wij gaan hier met alle betrokkenen naar kijken", zegt haar woordvoerder donderdag in een reactie op het idee om comazuipers zelf voor de overlast op te laten draaien.

Bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma beklaagde zich er maandag op Twitter over dat zijn ziekenhuis zaterdagnacht weer vijftien alcoholgereletateerde bezoekers had. "Allemaal keurig behandeld uit het budget voor de verzekerde zorg." Hij slingerde de discussie over het zelf betalen voor opname van comazuipers aan.

Kingma noemde dit een besparingsideetje voor de onderhandelingen over bezuinigingen die op het Catshuis gaande zijn. De voormalig inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg opperde dat tientallen miljoenen euro's te besparen zijn als de comazuipers zelf opdraaien voor de kosten.

Kingma kreeg steun van zorgverzekeraar Menzis. Bestuurslid Bas Leerink van Menzis stelde voor samen te bekijken wat er mogelijk is.

Het idee om comazuipers financieel te raken is overigens niet nieuw. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zei in juli dat comazuipers zelf moeten opdraaien voor de kosten van de ambulance die hen komt ophalen. Hij had toen van omwonenden van het Museumplein een zwartboek met klachten over overlast rond evenementen gekregen.

Bij de laatste Koninginnedag in Amsterdam moest 575 keer een ambulance uitrukken voor comazuipers. Het jaar daarvoor was dat nog vijfhonderd keer nodig. Van der Laan wees erop dat het probleem in heel Nederland speelt en dat Den Haag moet ingrijpen.


Minister Schippers bekijkt kosten comazuipers (Foto: Novum)