'Lange procedures schadelijk voor asielkind'

Kinderen van vreemdelingen lopen psychische schade op doordat ze lang in onzekerheid zitten over of ze wel of niet in Nederland mogen blijven. Dat concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in een donderdag verschenen rapport.

Ruim veertienhonderd kinderen wachten in Nederland vier jaar of langer op duidelijkheid. De helft daarvan wacht zelfs al meer dan acht jaar op uitsluitsel. De langdurige procedures kunnen leiden tot klinische schade, aldus de ombudsman.

Dullaert adviseert minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dringend nog dit jaar alle kinderen die vóór 1 juli 2010 zijn binnengekomen, individueel te laten toetsen door een onafhankelijke deskundige. Daarbij moet wat hem betreft ook gekeken worden naar hoe sterk de kinderen geworteld zijn.

De Kinderombudsman vindt dat de overheid met twee maten meet. De belangen van het kind in het vreemdelingenrecht zijn volgens hem veel minder goed gewaarborgd dan in het jeugd- en familierecht. Daarom zou een kinderrechter een rol moeten spelen bij de gerechtelijke procedures in vreemdelingenzaken waarbij kinderen betrokken zijn.