Sprookjesboom De Film krijgt honderdste Gouden Film

De Nederlandse jeugdfilm Sprookjesboom De Film heeft in twee weken tijd ruim honderdduizend bezoekers getrokken en heeft daarmee de gouden status behaald. Het is de honderdste film in de Nederlandse geschiedenis die de Gouden Film krijgt. Dat laat distributeur Independent Films donderdag weten.

De prijs werd donderdagochtend in ontvangst genomen door regisseur Hans Walther en Eftelingbaas Bart de Boer. Het attractiepark coproduceerde de film. "Binnen twee weken tijd honderdduizend bezoekers voor onze eerste bioscoopfilm is een heel mooi voorlopig resultaat", zegt De Boer. "Het laat zien dat Sprookjesboom bekend en geliefd is bij kinderen en hun ouders. En de status van de honderdste Gouden Film is natuurlijk extra mooi voor deze volledig Nederlandse productie."

Sprookjesboom De Film is de eerste lange animatiefilm van Nederlandse bodem die met motioncapture is gemaakt. In de film, bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar, belanden Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Klein Duimpje uit het Sprookjesbos per ongeluk in het onbekende Winterland. Ze willen heel graag terug naar huis, maar daarvoor moeten ze eerst vijf kristallen vinden. Tijdens deze zoektocht worden ze flink tegengewerkt door Heks.

Willemien van Aalst van het Nederlands Film Festival (NFF) is trots. "Dat er al 100 films de status van Gouden Film hebben gehaald is een prachtig resultaat." De Gouden Film werd voor het eerst in 2001 uitgereikt.

Oorspronkelijk lag de grens op 75 duizend bezoekers, maar vanaf 2003 werd die grens vanwege de vele successen verhoogd naar honderdduizend. De prijs is een initiatief van het NFF en het Nederlands Fonds voor de Film, die ook jaarlijks de Gouden Kalveren uitreiken.


Sprookjesboom De Film krijgt honderdste Gouden Film (Foto: Novum)