OM in beroep tegen liegende agenten

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een zaak waarin de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat agenten hadden gelogen. De rechtbank verwees de zaak over een verkeersovertreding om die reden naar de prullenbak. Volgens justitie hebben de agenten niet doelbewust gelogen.

De rechtbank deed vrijdag uitspraak in de zaak tegen twee verdachten die zich zouden hebben verzet tegen hun aanhouding na de overtreding. De verdediging toonde tijdens de zitting videobeelden waaruit bleek dat het verhaal van de agenten op allerlei punten niet strookte met wat zich werkelijk had afgespeeld.

De agenten hadden met hun handelwijze volgens de rechtbank inbreuk gemaakt op het recht van verdachten op een eerlijke behandeling van hun strafzaak. De rechtbank vond de leugens van de agenten zo erg, dat het besloot het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Het OM stelt woensdag te zien dat er op punten verschillen zijn tussen wat in het proces-verbaal staat en wat op de beelden te zien is. "Maar we delen de conclusie dat sprake is van doelbewust liegen niet." Ook zijn de bewuste agenten nooit gehoord over de verschillen.