Dodental Congo-Brazzaville naar 236

Het dodental als gevolg van een reeks explosies in een munitiedepot in de hoofdstad van Congo-Brazzaville is opgelopen tot zeker 236. Daarnaast liggen er nog 1340 gewonden in ziekenhuizen. Dat hebben de autoriteiten in Congo-Brazzaville dinsdag gezegd.

Volgens een anonieme bron liggen er nog eens zeventig lijken in het mortuarium van het militaire ziekenhuis in de hoofdstad Brazzaville. Deze zouden nog niet zijn meegenomen in het officiële dodental. Het hoofd van het lijkenhuis in Brazzaville zei dat er geen plek meer is en dat de medewerkers zijn begonnen met het opstapelen van de lijken. Het mortuarium heeft plaats voor 126 lijken.

Brandweerlieden kregen de brand in het depot dinsdagochtend onder controle. Ze wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een tweede munitiedepot, dat op nog geen honderd meter afstand van het getroffen depot staat. In het tweede depot wordt nog zwaardere munitie opgeslagen dan in het eerste depot.

Het was dinsdag nog steeds onduidelijk of reddingswerkzaamheden van start konden gaan. Er zouden plannen zijn om de munitie in het tweede depot op gecontroleerde wijze tot ontploffing te brengen. Dat zou betekenen dat de reddingswerkzaamheden moeten worden uitgesteld. De vrees bestaat dat niet-geëxplodeerde munitie door de ontploffingen kilometers verderop terecht is gekomen.

De eerste beelden van het rampgebied, dat tot verboden terrein is verklaard, werden dinsdagochtend op de staatstelevisie uitgezonden. Alle gebouwen in een straal van vijfhonderd meter zijn door de explosies met de grond gelijk gemaakt. Onder de getroffen gebouwen waren onder meer drie scholen en twee kerken.

Medische hulpverleners uit onder meer Frankrijk, Italië, Marokko en Congo zijn maandag en dinsdag aangekomen. Marokko heeft militaire artsen en een veldhospitaal gestuurd en namens Frankrijk zijn artsen van Artsen Zonder Grenzen naar Congo-Brazzaville afgereisd. Er is echter nog steeds dringend behoefte aan psychologen, aldus de autoriteiten.

Het Rode Kruis heeft vier vluchtelingenkampen opgezet in kerken, die plaats bieden aan zo'n drieduizend mensen. "Naar schatting zijn duizenden mensen hun huizen kwijt geraakt en ontheemd geraakt", aldus een verklaring van de Amerikaanse ambassade. Ambassadeurs uit diverse landen en een aantal non-gouvernementele organisaties hebben besproken hoe de hulp het beste kan worden geleverd.


Dodental Congo-Brazzaville naar 236 (Foto: Novum)