Acnťlampen in strijd tegen overlast

In Cardiff, Wales, gaan ze proberen hangjongeren te verjagen door zogenaamde acnélampen op te hangen. De roze lampen zouden de puistjes van de jongeren zodanig moeten doen oplichten dat ze zich gaan schamen voor zichzelf en het hazenpad kiezen. Dit meldt de BBC. 

De acnélampen hebben elders in Groot-Brittannië hun nut al bewezen en worden ook gebruikt in schoonheidscentra omdat het elke oneffenheid op de huid laat oplichten. Met het gebruik van de lampen hoopt het stadsbestuur de overlast van jongeren in onder andere Fairwater terug te dringen.

De lampen zijn een opvolger van de in 2005 geïntroduceerde mosquito: een apparaat dat op hoge tonen geluid voortbrengt dat alleen gehoord zou kunnen worden door jongeren onder de 25 jaar. Neil McEvoy, die in het stadsbestuur de wijk Fairwater vertegenwoordigt, is vóór het plan: "Toen ik die leeftijd had, had ik me uit de voeten gemaakt op een plek waar mijn puisten oplichten."

Aan de andere kant staan de jongerenorganisaties die fel tegen het plan zijn. Peta Halls van het National Youth Agency zegt: "Het heeft toch geen zin om mensen uit een bepaalde wijk weg te jagen? De jongeren zullen op andere plekken samenkomen."