Baas reclassering wil duur jeugd-tbs verlengen

De termijn van jeugd-tbs moet indien nodig tot levenslang kunnen worden opgerekt. Dat heeft directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip dinsdag gezegd tegen Omroep West. Aanleiding voor zijn uitspraak is de steekpartij waarbij eind vorige maand een 15-jarig meisje in Den Haag om het leven kwam

Een 25-jarige Hagenaar heeft bekend dat hij het meisje uit Nootdorp heeft vermoord. Hij had op 15-jarige leeftijd al eens iemand neergestoken. Dat leverde onder meer jeugd-tbs op. Omroep West stelt dat zijn tbs was gestopt, terwijl de man zelf vond dat hij nog niet uitbehandeld was.

Jeugd-tbs duurt nu maximaal zeven jaar. "Dat is niet voor niks. De wetgever vindt dat jongeren perspectief moet worden geboden." Maar als deskundigen vinden dat er nog altijd risico is op herhaling, moet de rechter kunnen worden gevraagd om de termijn verder te verlengen. "Desnoods levenslang."

Toch geeft Van Gennip aan dat nooit alles kan worden voorkomen. "Er zijn altijd mensen die onberekenbaar gedrag vertonen."