Archeologen vinden oude nederzetting in Flevoland

Archeologen hebben eind februari ten oosten van Dronten bewerkte vuursteen, verbrand bot en houtskool gevonden. Op de plek van de vondst zetelde duizenden jaren geleden waarschijnlijk een nederzetting. Dat laat Nieuw Land, een museum met studiecentrum in Lelystad, dinsdag weten.

De vondsten werden gedaan aan de Oude Bosweg. Vermoedelijk dateren ze uit de late steentijd of vroege bronstijd, ongeveer twee- tot drieduizend jaar voor Christus.

"De combinatie van de vondsten die we eind februari hebben gedaan is zeldzaam. Ook ontdekten we dat er vroeger vermoedelijk een beek in de buurt van de vondsten is geweest. Het is dus heel goed mogelijk dat er lang geleden een nederzetting is geweest", zegt archeoloog Dirk Velthuizen van Nieuw Land dinsdag.

De archeologen begonnen hun speurwerk nadat recentelijk een geweihamer was gevonden. Ook in de jaren zestig was er in die buurt een dergelijk werktuig gevonden. Toen het verband tussen de twee vondsten met elkaar gelegd was, ging Velthuizen samen met amateurarcheologen op zoek.

De gevonden houtskool wordt binnenkort onderzocht en moet meer duidelijkheid geven over de datering van de vindplaats.