Bergen wil duinbranden blussen met zand

De gemeente Bergen onderzoekt of de duinbranden die de regio de afgelopen jaren teisteren met een zandstraal kunnen worden geblust. Bij het blussen van de branden kampt de brandweer namelijk vaak met een watertekort, meldt de gemeente dinsdag.

De brandweer moet het water uit de eigen wagens of uit tanks, putten of meren halen. Het zoute water van de nabijgelegen zee is geen optie omdat dat de leidingen van de wagens aantast. Zand is in de duinen echter volop beschikbaar.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding en de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding voerden woensdag al een test uit op het strand van Camperduin en Hargen aan Zee. Daarbij werden de snelheid, de capaciteit en de kracht van een zandwerper getest. Die test is volgens de gemeente goed verlopen.

Binnenkort volgt een test waarbij vuur wordt gebruikt. Als de zandwerper het vuur goed kan doven, wordt in de toekomst mogelijk een 'echte zandbrandweerwagen' ontwikkeld.

Het duin- en bosgebied bij Bergen wordt al enkele seizoenen geteisterd door branden. Daarbij werden grote stukken natuur verwoest. In de meeste gevallen gaat het vermoedelijk om brandstichting.

In november werd al een tweejarige proef aangekondigd met onbemande vliegtuigjes. Die moeten het gemakkelijker maken om de branden in kaart te brengen.

In dezelfde maand werden overigens twee mannen van 21 en 18 jaar uit Schagen veroordeeld tot negen en acht maanden cel voor het stichten van twee duinbranden in Bergen aan Zee. Dat gebeurde in mei. Zij worden niet verdacht van de andere branden die in die periode in de regio woedden.