Super Tuesday bij Republikeinen

In tien Amerikaanse staten gaan de Republikeinen dinsdag naar de stembus om te laten weten wie volgens hen hun partij moet vertegenwoordigen bij de in november te houden presidentsverkiezingen. Na deze Super Tuesday zal duidelijk zijn of koploper Mitt Romney zijn voorsprong heeft bestendigd, dan wel meer gevaar van zijn tegenstanders te duchten krijgt.

In Ohio, de belangrijkste van de tien staten, zal het erom spannen of Romney, oud-gouverneur van Massachusetts, de oerconservatieve ex-senator Rick Santorum verslaat. Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, hoopt dat een grote overwinning in Georgia, de staat die hij twintig jaar vertegenwoordigde in het Congres, zijn sukkelende campagne een oppepper zal geven.

Er staan dinsdag 419 kiesmannen op het spel. Degene die uiteindelijk 1144 kiesmannen achter zich weet te vergaren wordt in augustus de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. Romney heeft in eerdere voorverkiezingen de stem van 203 kiesmannen gewonnen, Santorum 92, Gingrich 33 en de vierde kandidaat, Ron Paul, 25.

Romney heeft de laatste vier voorverkiezingen gewonnen. Vorige maand liep hij volgens de peilingen in Ohio achter op Santorum, maar die achterstand heeft hij de afgelopen tijd weten in te halen. Dat is een bekend patroon bij Romney, die er ook in Florida en Michigan in slaagde een achterstand weg te werken en te winnen.

Op campagne in Ohio legde Romney de nadruk op de economie en liet hij heikele sociale kwesties als abortus, het homohuwelijk en de bekostiging van de gezondheidszorg zoveel mogelijk links liggen.

"Andere mensen in deze race hebben gediscussieerd over de economie, ze hebben over de economie gelezen en ze hebben erover gesproken in commissies", zei Romney, die in het verleden aan het hoofd stond van een investeringsmaatschappij, bij een bezoek aan een fabriek in Canton, "maar ik heb er deel van uitgemaakt. Ik heb in zaken gezeten en ik weet hoe je een bedrijf moet laten slagen en tot bloei moet brengen."

Ook in Massachusetts, waar hij vier jaar gouverneur was, zal Romney het naar verwachting goed doen, net als in Vermont. Virginia, waar Santorum en Gingrich niet genoeg handtekeningen wisten te verzamelen om te kunnen meedoen, is evenmin een probleem.

De naar het liberalisme neigende Texaan Ron Paul zet dinsdag in op de kleinere staten, te weten Alaska, Idaho en North Dakota.

Behalve in Ohio heeft Santorum het felst campagne gevoerd in de conservatieve staten Oklahoma en Tennessee. In Tennessee gaven de peilingen hem een kleine voorsprong op Gingrich. Tijdens een campagnebezoek aan een school in Dayton zei Santorum dat Romney niet het vertrouwen van conservatieve Republikeinen zal krijgen, hoeveel geld hij ook in zijn campagne steekt. Bij eerdere gelegenheden wees hij erop dat Romney in het verleden voor het recht op abortus was en dat president Barack Obama hervormingen in de gezondheidszorg in Massachusetts, waar Romney gouverneur was, als voorbeeld had genomen voor zijn eigen hervormingen op dat gebied.

Gingrich heeft tot nu toe alleen in South Carolina gewonnen en daar zal dinsdag waarschijnlijk Georgia bijkomen. In Tennessee beloofde hij maandag in een televisiespotje de benzineprijs omlaag te zullen brengen.

Ondertussen doet de Democraat Obama het in de peilingen steeds beter. Tekenen dat de Amerikaanse economie op weg is naar blijvend herstel zullen daaraan bijdragen. Volgens een peiling van NBC-Wall Street Journal zou hij momenteel elke Republikeinse kandidaat verslaan. Obama heeft ook garen gesponnen bij het recente gekrakeel bij de Republikeinen over de vraag of confessionele instellingen, bijvoorbeeld ziekenhuizen en universiteiten, wel verplicht mogen worden om anticonceptie aan te bieden in het zorgpakket van hun werknemers. Dergelijke kwesties kunnen doorslaggevend zijn voor vrouwelijke kiezers, die volgens de peilingen toch al steeds meer naar Obama beginnen te neigen.


Super Tuesday bij Republikeinen (Foto: Novum)