Geweld psychiatrische patiënt nauwelijks aangepakt

Geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie wordt nauwelijks aangepakt. Hulpverleners melden incidenten vaak niet bij de politie en als ze dit wel doen, komt het zelden tot een rechtszaak. Dat concludeert de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam dinsdag in een onderzoek, waarvoor ruim vijftienhonderd hulpverleners werden ondervraagd.

De politie informeert slachtoffers volgens de onderzoekers slecht over wat er met hun melding is gedaan. Dat gebeurt maar bij de helft van de gemelde voorvallen.

Twee derde van de ondervraagden heeft de afgelopen vijf jaar met geweld of brandstichting van een patiënt te maken gehad. Meer dan een derde liep hierdoor blauwe plekken, kneuzingen, bijtwonden of brand- of steekwonden op. Van de slachtoffers kreeg ruim een kwart hierdoor psychische klachten.

Van de 2648 incidenten die de ondervraagden opgaven werd driekwart niet bij de politie gemeld. Van de voorvallen die wel werden gemeld, leidde slechts tien procent (69 voorvallen) tot een strafzaak. In zestien gevallen leidde dat tot een straf. Dat is volgens de onderzoekers relatief vaak.

Vaak wordt gedacht dat het geen zin heeft om aangifte te doen of vervolging in te stellen, omdat de patiënt toch ontoerekeningsvatbaar zal worden verklaard. De cijfers wijzen volgens de onderzoekers echter uit dat de dader wel verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn misdrijf.

De Vrije Universiteit onderzoekt samen met andere partijen het geweld in de psychiatrie. Uiteindelijk moet een uniform aangifte- en vervolgingsbeleid worden opgesteld.