Veldhuijzen: geen tik op vingers Urk en Staphorst

De gemeenten Urk en Staphorst mogen zelf weten of ze op hun website wel of geen informatie willen geven over abortus en homoseksualiteit. Dat antwoordt staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) op vragen van D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

Dijkstra wilde dat de gemeenten een tik op de vingers zouden krijgen. Aanleiding was een besluit van Staphorst de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) aan te passen.

De ruim tweehonderd gemeentelijke CJG-websites worden in opdracht van de rijksoverheid beheerd door Stichting Opvoeden. Onder het kopje 'onbedoeld zwanger' worden suggesties gegeven voor onbedoelde zwangerschap.

De ChristenUnie-fractie in Staphorst vindt echter dat het recht op abortus 'niet tot in alle details gepropagandeerd' moet worden op een website. De gemeente heeft daarom de site aangepast. Staphorst vindt dat niet mag worden verwezen naar informatie 'die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking'. Urk neemt daarnaast helemaal geen informatie af van de stichting.

Dijkstra wilde onder meer weten of er meer gemeenten zijn die het voorbeeld van Staphorst en Urk volgen en wilde dat de minister ingrijpt. Volgens de minister bepalen gemeenten echter zelf welke informatie zij op websites waar zij verantwoordelijk voor zijn zetten. Burgers kunnen er volgens haar voor kiezen aanvullende informatie op te zoeken via andere websites op internet. "Het is niet aan mij om gemeenten voor te schrijven welke informatie ze aan hun inwoners verstrekken."

De stichting heeft volgens de minister aangegeven te onderzoeken of en zo ja, welke verbeteringen mogelijk zijn. "Het is goed dat gemeenten richting de stichting kenbaar maken welke informatie naar hun opvatting verbetering behoeft, zodat de stichting deskundigen hiernaar kan laten kijken." De stichting is nog bezig met het bepalen van een standpunt over de mogelijkheid en wenselijkheid om gemeenten zelf te laten kiezen welke informatie ze willen hebben.