Partijprominenten scharen zich achter Romney

Verschillende prominente Republikeinen hebben zich maandag uitgesproken voor de presidentsnominatie van Mitt Romney. Dit kan Romney van pas komen op Super Tuesday, wanneer kiezers in tien staten hun stem uitbrengen in voorverkiezingen.

Onder degenen die zich aan de kant van Romney schaarden is Eric Cantor, de op een na belangrijkste Republikein in het Huis van Afgevaardigden. Ook senator Tom Coburn en John Ashcroft, minister van justitie onder George Bush, steunen Romney.

Romney heeft de laatste vier voorverkiezingen gewonnen en het begint er dan ook steeds meer op te lijken dat hij het namens de Republikeinen gaat opnemen tegen president Barack Obama.

Cantor sprak zich maandag in een interview op CNN uit voor Romney. "Wat we doen is ons verenigen rondom Mitt Romney's plan om de economische uitdagingen waar we voor staan aan te pakken", aldus Cantor. Ook Ashcroft stak maandag de loftrompet over Romney. "Geen enkele andere kandidaat heeft zoveel ervaring binnen de uitvoerende macht of de capaciteit om moeilijke problemen aan te pakken als Mitt Romney", zei Ashcroft.

Veel conservatieve Republikeinse kiezers wantrouwen Romney, die van 2003 tot 2007 gouverneur van Massachusetts was. In die periode waren de standpunten van Romney op het gebied van abortus, het homohuwelijk en de gezondheidszorg een stuk gematigder dan nu.

De economie leek lange tijd het beste punt waar de Republikeinen Obama op konden aanvallen. Romney, die een groot deel van zijn leven bij een investeringsmaatschappij werkte, wilde zich dan ook vooral toeleggen op de economie tijdens de campagne. Nu de economie echter tekenen van herstel vertoont en Romney's zeer conservatieve tegenstander Rick Santorum het uitdrukkelijk over culturele kwesties heeft, ziet de voormalige gouverneur zich gedwongen de accenten te verleggen.

Romney probeerde zondag weer de draai te maken naar de economie. Hij zei dat 'om Obama te verslaan er goede banen moeten worden gecreëerd en de omvang van de overheid moet worden teruggedrongen'. "Andere kandidaten hebben gedebatteerd over de economie en erover gesproken in commissies", zei Romney. "Maar ik heb er daadwerkelijk deel van uitgemaakt."

Obama heeft voor dinsdag zijn eerste persconferentie van het jaar aangekondigd. Hiermee hoopt hij waarschijnlijk de media-aandacht van de Republikeinse voorverkiezingen af te leiden. De persconferentie staat gepland enkele uren voordat de stemlokalen sluiten.

In totaal staan dinsdag 419 kiesmannen op het spel. Om de Republikeinse nominatie voor de presidentskandidatuur binnen te slepen moet een kandidaat 1144 kiesmannen vergaren.


Partijprominenten scharen zich achter Romney (Foto: Novum)