'Agenten vrezen meer agressie door hogere boetes'

Ruim driekwart van de agenten vreest dat de recente verhoging van de verkeersboetes tot meer agressie leidt richting agenten. Negen van de tien agenten vinden de verhoging geen goede ontwikkeling en zien de maatregel het liefst teruggedraaid, concludeert de SP maandag uit een onderzoek onder bijna zeventienhonderd agenten.

Van de ondervraagde agenten denkt 95 procent dat door de hoogte van de boetes er vaker voor wordt gekozen geen boete uit te schrijven, maar een waarschuwing te geven. Sinds dit jaar sommige boetes een stuk hoger. Zo is de boete voor onterecht parkeren op een invalideparkeerplaats verhoogd van 180 naar 340 euro.

"Agenten geven aan dat zij door deze verhoging hun werk niet meer goed kunnen doen", zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. "Zij stuiten op onbegrip en kunnen het eigenlijk zelf ook niet uitleggen." Agenten zeggen volgens haar al onder elkaar dat het goedkoper is om een flitskast te stelen, dan er met rood licht doorheen te rijden.

De boetes zouden niet helpen het veiliger op straat te maken. "De agenten zien het vooral als het spekken van de staatskas." Het onderzoek wordt aangeboden aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

In november verzetten politiebonden zich al tegen de hogere boetes. Opstelten zei toen dat agenten juist blij moeten zijn. "Politiemensen vinden het juist prettig dat zij boetes kunnen uitdelen voor gedrag dat overduidelijk bestraft moet worden." Hij ontkende dat de boetes zijn verhoogd om tekorten op de begroting op te vangen.

De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, waar Pieter van Vollenhoven voorzitter van is, stelde in januari voor agenten uit drie bedragen te laten kiezen bij het opleggen van een boete. Zij kunnen dan rekening houden met de ernst van de overtreding en de omstandigheden.