Leger China stevig onder controle van de partij

De Chinese krijgsmacht staat voortaan weer volledig onder controle van de Communistische Partij. De beslissing, maandag wereldkundig gemaakt door premier Wen Jiabao, werd ingegeven door de hogere kosten van defensie en territoriale geschillen in Oost-Azië.

Wen sprak maandag tijdens de opening van de jaarlijkse tiendaagse sessie van het Nationaal Volkscongres. Zijn aankondiging gaat in tegen oproepen die her en der klinken om niet de Communistische Partij, maar de regering de zeggenschap te geven over het 2,3 miljoen leden tellende Volksbevrijdingsleger.

De belangrijkste taak van het leger is het waarborgen van de heerschappij van de partij door waar nodig tegenstanders de mond te snoeren, zoals ten tijde van het ongewapende democratisch gezinde studentenprotest in 1989. Daarnaast behoren het winnen van regionale conflicten met behulp van de modernste technologieën, het bestrijden van terrorisme, het handhaven van de stabiliteit, het te hulp schieten in noodsituaties en het verschaffen van noodhulp bij rampen tot het omvangrijke takenpakket van de strijdkrachten, benadrukte Wen.

De Chinese defensie-uitgaven stijgen sinds begin jaren negentig bijna jaarlijks met dubbele cijfers. De Volksrepubliek spendeert in 2012 ruim elf procent meer aan defensie, waarmee de begroting van de strijdkrachten dit jaar uitkomt op meer dan tachtig miljard euro.


Leger China stevig onder controle van de partij (Foto: Novum)