'Kinderen doen aangifte tegen Jeugdzorg'

Drie kinderen uit een gezin in Ouderkerk aan den IJssel hebben aangifte gedaan tegen Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland. Ze beschuldigen Jeugdzorg van valsheid in geschrifte. Dat heeft hun advocaat Jan Boone zaterdag tegen de NOS gezegd.

De acht kinderen uit het gezin werden in 2008 uit huis geplaatst omdat de leefsituatie volgens Jeugdzorg niet acceptabel was. Het gereformeerde gezin had weinig inkomsten omdat de vader, een prediker, alleen wilde leven van giften van geloofsgenoten. Daardoor was er soms geen geld om de rekeningen te betalen en werd het gas en licht tijdelijk afgesloten.

Een van de kinderen, een baby, kreeg uit religieuze overtuiging geen bijvoeding en ging volgens Jeugdzorg bijna dood. De raadsman zegt echter dat een arts die de baby onderzocht, heeft verklaard dat het kind niet in levensgevaar was. Wat Jeugdzorg over de baby verklaarde, ziet hij daarom als valsheid in geschrifte.

De kinderen die aangifte hebben gedaan zijn nu tussen de 15 en 19 jaar. Twee van hen wonen inmiddels weer bij hun ouders.

Er gaan al langer geluiden op van betrokken ouders en pleegkinderen die de werkwijze van Jeugdzorg in twijfel trekken.

De politie kon de aangifte zaterdag niet direct bevestigen.