Brits bedrijf achter losgeslagen luchtballon

Een Brits bedrijf blijkt de eigenaar van de luchtballon die op 24 februari een hoogspanningslijn raakte en in een woonwijk in Numansdorp neerkwam. De eigenaar van het bedrijf dat luchtballonnen fabriceert en test, heeft de ballon herkend, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag weten.

Een zendamateur uit Almelo had de luchtvaartpolitie getipt over de herkomst van de ballon. De eigenaar had aan de Britse autoriteiten gemeld dat de ballon was losgeraakt tijdens een test.

Hoewel de ballon forse schade veroorzaakte, zijn er volgens de politie geen strafbare feiten gepleegd. De eigenaar is in contact gebracht met degenen die schade hebben opgelopen.

De onbemande luchtballon van drie bij vijf meter raakte een hoogspanningslijn op Goeree-Overflakkee. Netbeheerder Stedin was twee dagen bezig met de reparatie en repte van tienduizenden euro's schade. "De eigenaar van de ballon heeft een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt die bovendien had kunnen leiden tot langdurige stroomuitval", zei directeur techniek Ernst Japikse. Stedin gaat de schade verhalen, laat het bedrijf vrijdag weten.

De reis van de ballon eindigde in Numansdorp. De politie trof het gevaarte aan in de Handelstraat, waar bleek dat er een lange kabel en een kastje met meetapparatuur aan hing. De kabel beschadigde een auto, maar omdat die achter het voertuig bleef haken kon de brandweer de ballon met een lier naar beneden halen.