Rusland onderzoekt 'nepvideo's' verkiezingsfraude

De hoogste recherchedienst in Rusland zegt een aantal video's te onderzoeken waarin zogenaamd bewijs wordt geleverd van fraude bij de presidentsverkiezingen van komende zondag.

Het Onderzoekscomité zegt te proberen te achterhalen wie de makers zijn van de video's, die op internet circuleren en gedateerd zijn op 4 maart.

Kremlin-critici zeggen dat de autoriteiten de filmpjes zelf gemaakt hebben om echte bewijzen van verkiezingsfraude bij voorbaat verdacht te maken. Premier Vladimir Poetin, die vrijwel zeker opnieuw tot president zal worden gekozen, beweerde al eerder dat de oppositie nepvideo's in omloop zou brengen om de verkiezingen in diskrediet te brengen.

Bij de parlementsverkiezingen in december maakten vrijwilligers opnamen van geknoei met stembiljetten. Deze - authentieke - beelden hebben woede gewekt bij de bevolking en geleid tot de omvangrijkste protesten tegen het Kremlin sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, twintig jaar geleden. Desondanks weigeren de Russische autoriteiten in te gaan op eisen van de betogers dat degenen die in december op stembusfraude zijn betrapt worden gestraft. Het Onderzoekscomité beweert zelfs dat veel video's van de fraude in december eveneens vervalsingen zijn en dat ze zijn verspreid via een server in de Verenigde Staten.