Vestia-topman kreeg miljoenen mee

Voormalig Vestia-topman Erik Staal krijgt een bedrag van ruim 3,52 miljoen euro mee. De raad van commissarissen van de Rotterdamse woningcorporatie heeft dit aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) laten weten, schrijft zij donderdag in antwoord op Kamervragen van Eric Lucassen (PVV).

De corporatie had de ruim 3,5 miljoen euro gereserveerd voor de afkoop van 'diverse eerdere aanspraken en ter dekking van het oorspronkelijke recht van de bestuurder op een eindloopregeling in het kader van zijn pensioen'. Een gouden handdruk krijgt Staal niet. Door de wijze van vertrek kan hij geen aanspraak maken op een in zijn arbeidsovereenkomst opgenomen vertrekregeling, stellen de commissarissen. Staal vertrok nadat Vestia in grote financiële problemen was gekomen door de handel in derivaten.

Spies bevestigt verder dat Staal in 2010 een salaris kreeg van een half miljoen euro, inclusief betalingen voor zijn pensioen en een bonus van 28 duizend euro. Dat hoge salaris vindt de minister 'ongepast'. Zij zal de raad van commissarissen houden aan een eerdere toezegging dat de opvolger van Staal een lagere beloning krijgt.

Ook bevestigt de bewindsvrouw dat Staal voor zichzelf een huis laat bouwen op Bonaire. Hoeveel dat kost, weet Spies niet. Het zou gaan om een kolossale miljoenenvilla, berichtte weekblad Elsevier eerder. PVV'er Lucassen vindt dat Staal aansprakelijk moet worden gesteld vanwege de problemen bij Vestia gesteld en dat justitie beslag moet leggen op zijn villa.

Spies wil ook dat 'schade die aan de volkshuisvesting is berokkend, waar mogelijk wordt verhaald op degenen die dat ernstig valt te verwijten'. "Dat zal in het onderhavige geval - indien verwijtbaarheid is vastgesteld - niet anders zijn." Een mogelijk beslag op de villa behoort dan ook tot de mogelijkheden, maar dat is echter aan Vestia, aldus de bewindsvrouw. "Ik ben daarbij geen partij."