Draagvlak voor organiseren Spelen geslonken

Het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor het organiseren van de Olympische Spelen van 2028 is flink afgenomen. Dertig procent ziet het evenement graag in Nederland plaatsvinden, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eind 2010 was dat nog 41 procent.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in oktober en november vorig jaar, toont aan dat 35 procent de Olympische Spelen liever niet naar Nederland ziet komen. Dat is een stijging van elf procent. Het percentage zonder uitgesproken mening bleef gelijk op 35 procent.

Als belangrijkste nadeel zien de criticasters de verwachte kosten voor de belastingbetaler. Ten opzichte van 2010 zijn de vrees voor overlast en voor de belasting van het milieu licht toegenomen. De groei van de werkgelegenheid en de komst van meer toeristen naar Nederland gelden als belangrijkste voordelen.

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat Amsterdam het kansrijkst is om te worden voorgedragen als gaststad. Ook Rotterdammers, die wel een voorkeur hebben voor hun eigen stad, delen die mening.