Raad waarschuwt Teeven om beroepsgeheim

Het kabinetsvoorstel om het medische beroepsgeheim van verdachten in bepaalde gevallen te kunnen opheffen, kan risico's opleveren voor de veiligheid van de samenleving. Daarvoor waarschuwt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil het mogelijk maken om inzage te kunnen krijgen in het medisch dossier van verdachten. Door niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek proberen die te voorkomen dat ze worden opgenomen in een tbs-kliniek. De bewindsman wil dat hulpverleners door de rechter kunnen worden gedwongen om gegevens te verstrekken uit oude medische dossiers die onder hun beroepsgeheim vallen.

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over dit voorstel. De RSJ vindt echter dat het voorstel van Teeven zijn doel voorbij schiet. "De Raad vreest dat mensen die geestelijke hulpverlening zullen mijden, met alle risico's van dien voor de betrokkenen zelf en de veiligheid van de samenleving."

De oplossing voor verdachten die weigeren mee te werken aan een onderzoek ligt volgens de RSJ niet in het doorbreken van het beroepsgeheim, maar in het aanpakken van de redenen waarom zij weigeren. Een oplossing zou kunnen zijn om de duur van de tbs te beperken. De RSJ wijst er verder op dat verdachten die weigeren mee te werken aan een onderzoek nu ook al naar een tbs-kliniek kunnen worden gestuurd.


Raad waarschuwt Teeven om beroepsgeheim (Foto: Novum)