Aanslag op premier Poetin verijdeld

De geheime diensten van Rusland en Oekraïne hebben in de Oekraïense havenstad Odessa een groep verdachten gearresteerd die ervan wordt beschuldigd een moordaanslag op de Russische premier Vladimir Poetin te hebben beraamd. Dat heeft de Russische staatstelevisie maandag gemeld.

Het nieuws zal de steun voor Poetin in de presidentsverkiezingen van komende zondag vergroten. Andere kandidaten hebben om die reden hun twijfels over de timing van de bekendmaking van het nieuws. Gennadi Zjoeganov van de Communistische Partij sprak van een 'goedkope truc waar een luchtje aan zit', terwijl de nationalist Vladimir Zjirinovski zei dat het moordcomplot door spindoctors is bedacht om indruk te maken op 'domme oude vrouwtjes' en huisvrouwen.

Poetin presenteert zichzelf als een hoeder van Russische nationale belangen en rekent de overwinning op de separatisten in Tsjetsjenië tot een van de belangrijkste successen van zijn 12-jarige heerschappij. Dat hij doelwit is van terroristen zou hem sympathiestemmen kunnen opleveren en zijn verwachte overwinning nog groter kunnen laten uitvallen.

Poetin was van 2000 tot 2008 president, waarmee hij het toen geldende maximum van twee termijnen had vervuld. Hij werd later premier en hoopt bij de verkiezingen van zondag op een derde presidentiële termijn, die nu tot zes jaar is verlengd. Van de vier door het Kremlin aangewezen tegenkandidaten heeft hij weinig te duchten, maar de golf van protesten na de parlementsverkiezingen in december heeft zijn imago als krachtige en populaire leider aangetast.

Volgens het bericht, compleet met bekentenissen voor de televisie, werden de verdachten in Oekraïne opgepakt en onderhielden ze banden met de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov. Ze zouden van plan zijn geweest om Poetin direct na de presidentsverkiezingen van 4 maart in Moskou te liquideren met behulp van zware explosieven.

De zaak kwam aan het rollen toen op 4 januari een explosie plaatshad in een appartement in Odessa. In eerste instantie werd gedacht dat het om een gasexplosie ging, maar twee dagen later stuurde de Oekraïense geheime dienst (SBU) een bericht aan de Russische collega's van de FSB. De huurder van de flat was bij de explosie om het leven gekomen en een andere man had bekend dat hij instructies had gekregen van Oemarov om Poetin om te brengen.

Later werd een derde persoon opgepakt, Adam Osmajev. Hij sprak met Channel One TV vanuit zijn cel in Oekraïne. Volgens hem wilde de groep Poetin met krachtige explosieven om het leven brengen. "Ons doel was naar Moskou te gaan en een poging te doen om premier Poetin te vermoorden", aldus Osmajev. Het plan was om de premier met antitankmijnen op te blazen. Osmajev heeft de FSB gewezen waar de explosieven verstopt lagen. Volgens de FSB zouden er voldoende explosieven liggen om een vrachtwagen op te blazen.

Een woordvoerder van Poetin bevestigde tegenover persbureau ITAR-Tass de informatie van Channel One TV, maar weigerde hier verder op in te gaan.

Oemarov, wiens verblijfplaats onbekend is, heeft niet op de beschuldigingen gereageerd. Maar het Kavkazcenter, een website van Tsjetsjeense rebellen, noemde het moordcomplot 'verkiezingspropaganda-onzin'.

De Tsjetsjeense rebellenleider Oemarov heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor verschillende aanslagen in Rusland, waaronder die in januari 2011 op de Moskouse luchthaven Domodedovo, waarbij 37 doden en ruim 180 gewonden vielen. Hij dreigde met meer aanslagen als de Kaukasus geen onafhankelijke islamitische staat zou worden waar de sharia zou gelden. Ook een dubbele zelfmoordaanslag in maart 2010 op de metro in Moskou met veertig doden zou onder zijn verantwoordelijkheid zijn uitgevoerd.

Oemarov wordt meer als een ideologische dan als een militaire figuur gezien. Met het oog op de protesten tegen Poetin gaf hij zijn ondergeschikten deze maand opdracht burgerdoelwitten te vermijden.


Aanslag op premier Poetin verijdeld (Foto: Novum)