Windows Phone wordt toegankelijker

Microsoft heeft aangekondigd dat Windows Phone toegankelijker wordt waardoor er minder zware eisen gesteld worden aan de hardware. Deze 'budget'-versie van Windows Phone krijgt de subnaam Windows Phone Tango.

Voorheen was bijvoorbeeld minimaal een cpu van 1GHz en 512 MB aan RAM-geheugen vereist, met Tango wordt dat 256MB en zijn lagere clocksnelheden ook toegestaan. Doordat de specificaties omlaag kunnen worden de toestellen goedkoper en toegankelijker voor het grote publiek. Er wordt beloofd dat het grootste deel van de apps gewoon draait op de goedkopere toestellen. Mochten er toch prestatieproblemen zijn, dan zal dit in de Marketplace aangegeven worden. Microsoft doet er alles aan om fragmentatie binnen het OS tegen te gaan.

Nokia is één van de eerste die gebruik gaat maken van Tango. De Nokia Lumia 610 heeft 256MB RAM, een 800MHz cpu, een 3,7"-scherm met 800x480 px resolutie en een 5MP camera. In het tweede kwartaal van dit jaar zal deze telefoon in de winkels liggen voor een adviesprijs van 189 euro. Met Lumia 610 zal Nokia de eerste fabrikant zijn die Windows Phone beschikbaar stelt in China.

Nokia heeft voor hun Windows Phone tevens een aantal unieke apps aangekondigd en/of geüpdated. Als eerste is Nokia Reading binnenkort beschikbaar. Dit is een hub waarin zaken als ebooks en digitale magazines aangeschaft en gelezen kunnen worden. Nokia Drive (navigatie) zal vrij snel volledig offline te gebruiken zijn wat vooral handig is op vakantie en Nokia Transport (openbaar vervoer) wordt in maart uitgebreid naar meer dan 500 steden in 46 landen.

Er zijn verder nog wat algemene Windows Phone-feitjes bekendgemaakt zoals het feit dat er nu meer dan 65.000 apps beschikbaar zijn via de Marketplace. Diezelfde Marketplace zal dit jaar beschikbaar komen in 23 nieuwe landen waaronder China, de Verenigde Arabische Emiraten en de meeste Oost Europese landen.

Tot slot kun je vanaf nu de Skype for Windows Phone-bèta downloaden.