Xena-actrice Lucy Lawless gearresteerd

Lucy Lawless is maandag opgepakt toen ze actie voerde namens Greenpeace. De actrice zat samen met vijf andere milieuactivisten vier dagen op een schip dat olie lekt, in de haven Taranaki in Nieuw-Zeeland. De activisten zijn aangeklaagd wegens inbraak.

Lawless, die jarenlang de hoofdrol speelde in de tv-serie Xena: Warrior Princess, is inmiddels weer vrijgelaten, evenals de overige actievoerders. Ze moeten donderdag voor de rechter verschijnen. De groep wilde de aandacht vestigen op de olie die in de zee lekt en probeerde te voorkomen dat het schip van Shell de haven verlaat.

"Ik heb drie kinderen. De enige biologische reden dat ik op deze planeet ben is ervoor te zorgen dat ze zich ontwikkelen", zei de 43-jarige Lawless eerder deze week. "En dat kan niet in een vies milieu. We moeten in actie komen nu het nog kan."

Shell-topman Rob Jager stelt dat de protestactie mensen in gevaar heeft gebracht. Hij is daarom blij dat de actie voorbij is. Jager is teleurgesteld dat Greenpeace niet is ingegaan op het verzoek een 'constructief gesprek' te voeren.

Bunny McDiarmid, algemeen directeur van Greenpeace, zegt dat het protest 'uitstekend' is verlopen. Meer dan honderdduizend mensen zouden hebben geklaagd bij Shell. Volgens een woordvoerder van de oliemaatschappij vaart het schip de komende dagen de haven uit.


YouTube: Lucy Lawless in actie als Xena.