Makers Rundskop verwachten Iraanse zege

De makers van de Belgische Oscarinzending Rundskop verwachten allemaal dat ze achter het net vissen als zondag de Oscar voor beste niet-Engelstalige film wordt uitgereikt. De Iraanse inzending A Separation is volgens hen de geheide winnaar, vertellen ze aan Novum Nieuws.

'We krijgen supergoede reacties op Rundskop, dat is geweldig. Maar is het genoeg voor een meerderheid?' vraagt de Vlaamse regisseur Michaël Roskam zich hardop af.

Rundskop gaat over een boer die te maken krijgt met de illegale hormoonhandel in de vleesindustrie. 'Dat is een beladen onderwerp in de Verenigde Staten, maar wekt wel meteen de interesse', vertelt Roskam.

A Separation gaat over een Iraans echtpaar dat moet kiezen tussen een beter bestaan opbouwen in het buitenland, of in Iran blijven en zorgen voor een ouder met alzheimer. Het is een politiek correct onderwerp dat vast goed ligt bij de leden van de Academy, zegt Rundskop-producent Wilant Boekelman.

'Wat niet wegneemt dat ik A Separation een geweldige film vindt', gaat Boekelman verder. Ik zou het raar vinden als die niet wint. Nogmaals, ik verwacht absoluut niet dat Rundskop aan het langste eind trekt. We vieren van tevoren feest en denken dat het daarbij blijft.

Alleen Frank Lammers, die in de film een Belgische boer speelt, tapt uit een ander vaatje. De Nederlandse acteur verwacht eigenlijk ook dat A Seperation het gouden beeldje in ontvangst mag nemen, maar wil er uiteindelijk toch niets van weten. Nee zeg, als iedereen dat al denkt, ga ik wat anders roepen. Het wordt gewoon Rundskop. Hoppa, schrijf maar op.

De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Los Angeles.


Makers Rundskop verwachten Iraanse zege (Foto: Novum)