Doden bij brand in onderzoekscentrum Antarctica

Bij een brand in een Braziliaans onderzoekscentrum op Antarctica zijn zaterdag twee mariniers omgekomen en een gewond geraakt. Volgens de Braziliaanse marine zijn 44 medewerkers geëvacueerd naar een nabijgelegen Chileense basis.

De brand ontstond 's ochtends in de machinekamer, waar de generatoren staan die het onderzoekscentrum van stroom voorzien. Het kantoor van de Braziliaanse president Dilma Rousseff zei dat het centrum opnieuw zal worden opgebouwd.

Pogingen om de brand te blussen zijn gestaakt vanwege het slechte weer. De blussers zijn ook geëvacueerd naar de Chileense basis en zullen hun werk hervatten zodra het weer verbetert.

De Chileense minister van defensie Andres Allamand zei dat de brand het onderzoekscentrum 'compleet heeft verwoest'. Een bron bij de Braziliaanse marine bevestigde dit. Een anonieme woordvoerder van de marine noemde de berichten over de verwoesting van de basis echter 'ongegrond'. De woordvoerder bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd was over de brand te praten.


Doden bij brand in onderzoekscentrum Antarctica (Foto: Novum)