'PowNews verziekt de politiek'

PowNews kan beter van het Binnenhof geweerd worden. Dit zei columniste Naema Tahir zondagmiddag in Buitenhof.

Zij baalt ervan dat de politiek een 'mediacratie' is geworden: "Hoe goed je inhoudelijk ook bent, hoeveel visie en kennis je ook hebt, zelfs al heb je een overdosis aan leiderscapaciteit, als je op tv niet een ontspannen en gewiekste indruk wekt, ben je gesjocht. Zoals een mediatrainer deze week in de krant zei: 'Hoe je iets zegt is belangrijker dan wat je zegt.'"

Vooral omroep PowNed met reporters als Rutger Castricum krijgt er van Tahir van langs: "De afgelopen jaren is het, met de komst van omroepen als PowNed, stukken erger geworden. PowNews Rutger Castricum is totaal niet in de inhoud geïnteresseerd, hondsbrutaal en er alleen maar op uit politici belachelijk te maken. En daar is hij verdomd goed in. Thorbecke had het, met Rutger Castricum in de buurt, nog geen dag uitgehouden in de politiek. Sterker nog, hij was niet eens de politiek ingegaan."

Daardoor mijden ook steeds meer capabele mensen de Haagse politiek volgens de columniste: "Ze vertrekken, zoals Cohen. Of ze weigeren de politiek in te gaan. Ze hebben geen zin om publiekelijk voor schut te worden gezet, zonder de kans te krijgen op de inhoud in te gaan. Ze hebben geen zin om het lot te delen van Ella Vogelaar. Op tv schaamteloos achtervolgd en onderuit gehaald."

Tahir is verontrust over deze ontwikkeling: "Wie blijven er dan over als politicus? Makkelijke babbelaars, cabaretiers, acteurs en demagogen. Een gevaarlijke ontwikkeling. Hoe stop je die? Er is maar één manier: onfatsoenlijke televisiejournalisten weren van het Binnenhof. De pers vormt een onmisbare controle op de macht. Dat is waar. Maar alleen de beschaafde pers. Laat daarom alleen beschavelingen toe. De televisietactieken van Rutger Castricum en de zijnen verzieken de politiek alleen maar."


'PowNews verziekt de politiek'