Twijfels over opzet Songfestival

De kandidaten van het Nationaal Songfestival zetten hun vraagtekens bij de opzet van de finale van zondagavond. De zes finalisten moeten het tegen elkaar opnemen in drie duels, waarna de drie winnaars uiteindelijk onderling bepalen wie namens Nederland naar Bakoe gaat.

"Een rare strijd", vindt Raffaëla Paton. "Maar ik kan niets anders dan me daarbij neerleggen." Ook Tim Douwsma twijfelt over de drie battles. Hij vreest dat bij de loting misschien wel de beste liedjes tegenover elkaar zijn gezet. "Dat is best wel jammer", zegt de zanger die het zelf moet opnemen tegen Pearl Jozefzoon.

Net als haar directe concurrent Raffaëla noemt ook Joan Franka de battles 'raar'. Het doet haar te veel denken aan The Voice of Holland. Toch denkt de voormalige The Voice-zangeres dat de kijkers op deze manier wel meer te kiezen hebben. "Daardoor hebben we in Azerbeidzjan ook meer kans om te winnen."

Ook Douwsma gaat zich niet druk maken om de duels. "Er kan er toch maar eentje winnen. Je moet het toch zelf doen. Als je wilt winnen, moet je van iedereen kunnen winnen. Ik heb de stemming niet in eigen hand."

Oud-deelnemer Ruth Jacott lootte de drie koppels vorige week zondag aan elkaar in het RTL-programma Life 4 You. Het laatste duel gaat tussen Kim de Boer en de nog onbekende Ivan Peroti.

Zondag bepaalt de televisiekijker samen met een vakjury welke kandidaat Nederland in mei vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. De jury bestaat uit Ali B, Afrojack, Stacey Rookhuizen, Jeroen Nieuwenhuize en Carlo Boszhard. Hun stemmen tellen voor vijftig procent mee.