FOK!filmtips van de dag: Departures

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is het de dag van de Oscars. In de nacht van zondag op maandag kun je hiervan op FOK!film een live verslag volgen. En voor wie helemaal goed op de hoogte wil zijn kan altijd de mooie specials gaan lezen die speciaal door FOK!film zijn gemaakt. Om de dag vervolgens met goede films door te komen heeft FOK!film weer een aantal filmtips geselecteerd.

Voor de western liefhebbers is er om 14:00 op BB2 de film Cowboy te zien. Deze oude film uit 1958 gaat over een hotelbeamte (een rol van Jack Lemmon) die droomt van een leven als cowboy. Hij wordt verliefd op Maria, maar zijn aanstaande schoonvader vindt hem geen echte man. Tijd voor verandering van leefstijl dus. 

Om 14:05 is op Belgie 1 de film Doctor Zhivago te bewonderen. Deze Amerikaanse film uit 1965 werd geregisseerd door David Lean en brengt onder andere Omar Sharif, Julie Christie, Rod Steiger en Geraldine Chaplin op het televisiescherm. Deze filmklassieker won maar liefst vijf Oscars en dat was in die tijd een aanzienlijke score. De film gaat over het tragische leven van arts en dichter Juri Zhivago en zijn onmogelijke liefde voor twee vrouwen. Het speelt zich af in de tijd van de Russische Revolutie en zowel die tijdsgeest en het verhaal zijn schitterend in beeld gebracht. Bekijk hieronder de originele trailer.

Voor de wat jongere FOK!ker is er op Nederland 3 de film Ulvepigen Tinke. Deze familiefilm uit 2002 van Deense en Zweedse origine begint om 15:30 uur. Een herdersjongen neemt een verwaarloosd meisje mee naar de boerderij waar hij werkt, maar de boer wil niets met haar te maken hebben. Dan blijkt dat het meisje, Tinke, uit een rijke familie komt. Op haar sterfbed heet Tinkes moeder haar een medaillon gegeven. 

Om 20:50 is het dan tijd voor de FOK!filmtip van vandaag: Departures. Deze film is te zien op Canvas. Departures is een drama uit Japan. Daigo is een jonge getrouwde cellist wienst orkerst wordt opgeheven waardoor hij geen hoop meer heeft op een baan of voortzetting van zijn carrière. Hij besluit dan ook om samen met zijn vrouw te verhuizen naar zijn geboorteplaats om daar iets van zijn leven te maken. Aldaar wordt hij begrafenisondernemer. Hij baart lichamen op, legt ze in de doodkist en begeleidt ze dan naar 'de volgende wereld'. Zijn vrouw en andere kenissen minachten hem, maar door de dagelijkse confrontatie met de dood begint Daigo in te zien waar het tijdens het leven werkelijk om draait.

Andere films die nog kort aangestipt kunnen worden zijn Les Misérables uit 1982. Dit is om 21:00 te zien op TV5. Ook de moeite waard is Point Blank. Deze actiefilm uit Amerika komt om 01:45 op BBC2. Point Blank eindigt om 03:15 en de kijker kan dan naadloos overschakelen naar de Oscaruitreiking die gratis te zien is op de betaalzender Film1.

Veel kijkplezier!