Vliegende zilvervloot in Madrid geland

Twee vliegtuigen van de Spaanse luchtmacht zijn met een zilverschat met een waarde van ongeveer 380 miljoen euro aangekomen in Spanje. De zilveren en gouden munten, afkomstig uit een Spaans galjoen dat in 1804 door Britse oorlogsschepen tot zinken werd gebracht, werden gevonden door schatzoekers, maar zijn na een slepende rechtszaak in de Verenigde Staten toch toegewezen aan de Spaanse staat.

De vliegende zilvervloot landde zaterdag op de luchthaven van Madrid. De miljoenenlading wordt overgebracht naar een niet nader genoemde locatie, meldde de zender RTVE.

De schatzoekers van Odyssey Marine Exploration vonden de schat in een Spaans galjoen, de Nuestra Senora de las Mercedes, in 2007 voor de kust van Portugal. Spanje spande een rechtszaak aan en verklaarde nooit afstand gedaan te hebben van het eigendomsrecht op het schip of de lading ervan. Volgens het Spaanse ministerie van cultuur zijn de zilveren munten Spaans nationaal erfgoed en moeten ze daarom in Spanje blijven om tentoongesteld te worden.

Odyssey bestreed de claim van Spanje op de schat. Volgens het bedrijf is het schip nooit geïdentificeerd als de Nuestra Senora de las Mercedes. En zelfs al zou het dit schip zijn, dan was het schip op een handelsmissie, aldus Odyssey. Dat zou inhouden dat Spanje het schip niet kan claimen. De Amerikaanse rechtbank ging hier echter niet in mee en wees de schat toe aan Spanje.


Vliegende zilvervloot in Madrid geland (Foto: Novum)