Peter van Straaten (76) stopt met dagelijkse prent

Na meer dan een halve eeuw stopt cartoonist Peter van Straaten bij Het Parool. Zaterdag 31 maart verschijnt zijn laatste dagelijkse prent. De 76-jarige cartoonist kan de druk om elke dag een tekening te maken niet meer aan, zegt hij zaterdag in de Amsterdamse krant. "Ik red het niet meer." Van Straaten blijft nog wel verbonden aan NRC Handelsblad en Vrij Nederland.

Met de vrijgekomen tijd wil Van Straaten 'leuke dingen' gaan doen. "Ik weet alleen nog niet wat." Van Straaten debuteerde op 26 juli 1958 voor de krant met een tekening bij een recensie van een Snip & Snap-revue in Carré. De rubriek Dagelijks Leven, waar hij nu mee stopt, verscheen voor het eerst eind jaren tachtig.

Van Straaten blijft zijn wekelijkse column in NRC schrijven. Ook tekent hij nog steeds de politieke spotprent in Vrij Nederland. Met een van die prenten won Van Straaten vorig jaar de Inkspotprijs 2010. Op de prent over het misbruik in de katholieke kerk, was een geknielde en biddende jongen met een kruis in zijn achterste afgebeeld.

Vorig jaar kreeg Van Straaten een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. Hij kreeg de onderscheiding voor de 'uiterst scherpzinnige wijze waarop hij mensen en maatschappelijke verschijnselen observeert en analyseert, en gedrags- en denkprocessen blootlegt'.