'TLS voorziet voortduren problemen ov-chipkaart'

Het systeem achter de ov-chipkaart blijft voorlopig instabiel. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van een uitgelekte interne memo van het bedrijf achter de chipkaart, Trans Link Systems (TLS).

Afgelopen donderdag kampte het systeem voor de zoveelste keer met een grote storing. Het saldo kon niet worden opgeladen en producten kon worden opgehaald. In- en uitchecken kon wel gewoon. Het was niet de eerste storing van het systeem.

"Eind 2011 en begin 2012 hebben we te maken gehad met operationele incidenten met grote impact", citeert de krant uit de vertrouwelijke memo van directeur Gerben Nelemans. Uit de memo zou blijken dat de verstoringen zo ernstig zijn dat ze een rem vormen op de vernieuwingen van het falende systeem.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent liet weten minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) ter verantwoording te willen roepen over het onderwerp.

Sinds de door velen ongewenste invoering van het verguisde systeem is onder meer gebleken dat de kaart erg fraudegevoelig is, inbreuk maakt op privacy, vaak veel duurder is dan het oude systeem, het mensen onnodig lastig maakt en reizen soms onmogelijk is wegens falende techniek.


'TLS voorziet voortduren problemen ov-chipkaart' (Foto: Novum)